Halaman

Pengikut

Selasa, 12 Jun 2012

BERPRAKTIKAL SEBAGAI IT EXECUTIVE



Sudah lama rasanya tidak menulis di belog ku yang dah agak lapuk agaknya ni ! Sudah berhabuk dah pun semua. Tiada orang nak cuci cucikan blog aku nie.. Kesian dia. Dan harini aku nak aktifkan balik belog ni boleh ? Mesti lah boleh kan.. Kadnag kadang bosan dok rumah.. Maklumlah sudah mengeradkan diri didalam Diploma In Information Technology. Aihss.

Sebenarnya aku ni nak cerita pasal praktikal kt sebuah syarikat di Batu Pahat ni. nama dia D.A Dynasty Corporation Sdn Bhd. Sesungguhnya masa 4 bulan yg diberi memang banyak kenangan pahit dan manis sepanjang menjalankan berpraktikal ni. Aku mula dari awal 2012 sampai lah bulan 4. aku nak citer sikit pasal tempat kerja aku nie.

HR dia nama aku paling tak suka sebab dia tak reti nak hormat orang, Even you trying ti hormat dia tp still dia mcm tak reti nak hormat orang. No wonder there is no one like you ! Meanings that you have to change your attitude! Jangan nak belagak sangat dengan position HR you to. Aku masih ingat masa mula mula masuk company ni pegi jumpa HR, then dengan belagaknya dia cakap " Bagus ke English awak ?"  Well of course my English is mother tongue.

Pelish la jangan nak belagak sangat dengan aku. Cakap English dah la ada slang chinese. You've to empower your english first before cakap orang mcm mcm. BTW ni ada sikit citer pasal office aku yg riuh . seronok dapat berkawan dengan makhluk makhluk Allah yg berada di office nie. Walaupun just 4 bulan kenal tapi kitorang  senang bergaul dan banyak benda yg aku dapat belajar di sana. Some of them ada yg belagak jugak, Ada jugak yg kuat kutuk tapi kutuk depan kadang2 menyirap jugak tp just ignore it sebab nak jaga relationship between officer and officer. Huhu


Gambar 1

Wah dah macam buat report pulak kan siap ada gambar satu diagram 1 bagai. Okeyh thus one aku nak citer sikit pasal bdk office aku ni. Berdiri dari kiri * Macam kt majalah sekolah pulak cakap berdiri dari kiri, duduk dari kiri bagai. haha. Berdiri dari kiri En Khairul Manager kami. Dia ni tengok macam garang tp kadang2 ok jugak, dia punya sifat memang sukar dijangka. ntah la. Sebelah dia tu Aisyah baru je masuk bulan tiga haritu kot.

Dia memang sporting dan peramah orangnya even masa mula mula tu macam malu malu sikit tapi bila dah kenal gila gila jugak perangai dia nie. haha. Then next one is Pak Mail, You know why I'm currently writing in English ? Because pak Mail is always speak in English even kadang kadang tu dia main hembus je, Seriously kadang kadang kelakar aku tengok dia speaking English. Macam citer Oh My English tu. Hehe. Yang berdiri kat belakang u nama dia Hadi, Tp orang panggil pak arab sebab mixs lah katakan mcm Munah Bagharib tu.

Kenal siapa munah bagharib? Pergi lah google. haha. Yang duduk kat depan tu nama dia Fahmi, Ingat lagi setiap kali aku jalan dengan dia time rehat ke time ape ke mesti orang cakap kitorang adik beradik, tp aku tak tahu dari mana muka takde lah sama sangat pun dengan dia. Aku pun pelik, sampai orang myanmar pun tanya Siapa adik siapa abang nie ?

Memang lah kami adik beradik tapi lain mak lain bapak ? pelik tak ? haha. Aku ni dah penat dah nak menulis tapi aku nak tulis jugak. Toga dari kanan tu nama dia Helmi nama facebook Prince Helmy . Dari sem satu asyik aku satu klas dengan dia je sampai practical pun sama jugak dengan aku. Dah nama kawan karib kan mesti lah asyik sama je. HAHA.

Belakang dia tu nama nya En Hafizal, Dia ni kadang kadang ok kadang kadang kalau dah kenekan Pak Mail memang kaw kaw punya haha. Kadang kadang kesian jugak tp Pak Mail ni kadang2 selfish jugak. The last one adalah Anas a.k.a MAK BEDAH , Kenapa aku panggil dia mak bedah ? Sebab kitorang sesalu bergossip. Dah nama pun kaki gossip mestila riuh sekampung .




Baju putih ni En Nordin . Supervisor tapi sekarang dah berhenti bekerja sebab dia buka perniagaan sendiri. Hebat kan ?




Korang tengok je lah ye picture ni semua. Aku pun dah penat nak type2. haha.. 







Tiada ulasan: